آزمایشات

Upper Respiratory Tract Smear & Culture

کد آزمایش
604
مورد استفاده
مجاری تنفسی فوقانی شامل دهان، گلو، حلق، قسمت جلویی مجرای بینی است. هدف تشخیص عامل عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی می باشد. که از مهمترین آنها می توان به التهاب گلو (فارنژیت) اشاره نمود. سایر عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی شامل التهاب حنجره، اپی گلوت، لوزه، نای و برونش می باشد. عوامل باکتریایی عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی شامل موارد زیر است: • ü در دهان: ترپونما ونسانتی • ü در گلو و حلق: استرپتوکوک بتا همولیتیک گروه A، استافیلوکوک اورئوس، کورینه باکتریوم دیفتریه و هموفیلوس آنفولانزا تیپ b. • ü در سینوس های مجاور بینی: استرپتوکوک بتا همولیتیک گروه A، استرپتوکوک پنومونیه، استافیلوکوک اورئوس و هموفیلوس آنفولانزا. • ü از میکروارگانیسم هایی که در مجاری فوقانی تنفسی یافت می شوند ولی معمولا در مکان دیگری تولید بیماری می کنند نیز می توان نایسریا مننژیتیدیس و بوردتلا پرتوزیس را نام برد.
نام روش اندازه گیری
روش مرجع: کشت میکروارگانیسم. سایر روشها: آنتی بادی فلورسنت مستقیم، PCR و Real-Time PCR، EIA،
نام های مشابه
اسمیر و کشت مجاری فوقانی تنفسی، اسمیر و کشت دستگاه تنفسی فوقانی، نازوفارنکس. Throat Culture & Smear,
نوع نمونه
سواب از ضایعات دهانی، جلوی بینی، گلو و لوزه ها.
حجم نمونه
ml 2
نگهداری نمونه
ظرف جمع آوری: محیط انتقالی Stuart's یا Amie's دستورالعمل های ویژه: با سوآب از قسمت های خلفی حلق و لوزه ها نمونه برداری کنید؛ کشت تنها برای استرپتوکوک های گروه A (استرپتوکوک پایوژنز) انجام گیرد. شرایط انتقال به آزمایشگاه: نمونه باید ظرف 24ساعت در دمای اتاق انتقال یابد. شرایط نگهداری پیش از آزمایش: نمونه به مدت 24 ساعت در دمای 4oC پایدار است.
حمل و نقل نمونه
زنجیره سرد
نیازهای همراه نمونه
سن و جنس بیمار و سابقه بیماری آن را یادداشت کنید.
راهنمای جمع آوری نمونه
1. جهت برداشت سوآب از مخاط گلو بایستی با قاشقکی زبان را به طرف پایین نگه داریم سپس نمونه برداری کنیم. 2. برای برداشت سوآب از نمونه حلق باید سواب را از کف یکی از سوراخ های بینی عبور دهیم. 3. بهترین نمونه برای دست یافتن به میکروارگانیسمهای عامل عفونی در عفونتهای مجرای فوقانی سینوسها، به علت عدم دسترسی به این مکان شستشوی مجرای عفونی است.
اطلاعات لازم از بیمار
نام و نام خانوادگی سن و جنس بیمار
معیار رد نمونه
ü نمونه بدون برچسب یا با برچسب اشتباه ü نبودن نمونه یا کم بودن آن ü انتقال و نگهداری نامناسب نمونه ü نمونه گیری غلط از بیمار
آمادگی لازم قبل از نمونه گیری
نیاز به ناشتایی یا آمادگی بخصوصی ندارد.
اطلاعات بالینی
• میکروارگانیسم هایی که قادر به ایجاد التهاب حاد گلو و یا لوزه می باشند عبارتند از؛ استرپتوکوکوس پایوژنز، استرپتو کوک های بتا همولیتیک گروه C و G، آرکانوباکتریوم همولیتیکوم، نایسریا گونوره، کورینه باکتریوم اولسرانس ، مایکوپلاسما پنومونیه، یرسینیا انترکولیتیکا و ویروس نقص ایمنی نوع 1 (HIV-1) . • عوامل ویروسی که قادر به ایجاد التهاب در غشاء مخاطی بینی هستند عبارتند از رینوویروس ها، کوروناویروس ها، آدنوویروس ها، ویروس های آنفولانزا و پاراآنفولانزا و ویروس سنسیشیال تنفسی. • از جمله عفونتهای متفرقه مجاری تنفسی فوقانی عبارتند از دیفتری با ایجاد غشاء یا اگزودای کاذب بر روی دیواره گلو یا لوزه ها که عامل ایجاد کننده آن کورینه باکتریوم دیفتریه می باشد، سیاه سرفه که عامل باکتریایی ایجاد کننده بردتلا پرتوزیس می باشد و رینواسکلروما ، فرم نادری از عفونت گرانولومی و مزمن مجاری بینی می باشد که توسط عفونت با کلبسیلا رینواسکلروماتیس و کلبسیلا اُزنه ایجاد می گردد.
تفسیر
تفسیر نتایج بر اساس یافته های آزمایش مستقیم و کشت می باشد. بررسی مستقیم و تشخیص: انجام رنگ آمیزی گرم بر روی نمونه های حاصل از ضایعات یا ترشحات مجرای تنفسی فوقانی، کمک ناچیزی به تشخیص می کند سلول های شبه مخمری را با رنگ آمیزی گرم می توان مشاهده نمود.این سلول ها برای تشخیص برفک مفید می باشند. وجود همزمان اسپیروکت ها و باسیل های دوکی شکل گرم منفی، که مشخصه آنژین ونسان می باشد نیز ممکن است با این روش دیده شود. روش های رنگ آمیزی گرم ساده تنها با کریستال ویوله ( که در آن رنگ به مدت 1 دقیقه پیش از شستشو با آب، روی اسلاید باقی می ماند) و گرم معمولی را می توان برای تشخیص عوامل آنژین ونسان به کار گرفت. گرچه، اگر فقط از کریستال ویوله استفاده شود، گستره را بایستی بسیار نازک تهیه کرد زیرا در این شرایط همه چیز به شدت گرم مثبت خواهد بود و این مسأله، بررسی یک گسترهء ضخیم را با مشکل روبرو می سازد. رنگ آمیزی با فوشین رقیق نیز برای یافتن آنژین ونسان صورت می پذیرد
احتیاط ها
• نمونه گیری ، انتقال و نگهداری نادرست در نتایج آزمایش مؤثر است. • مصرف انتی بیوتیک پیش از انجام آزمایش در نتیجه ازمایش تداخل می نماید. • انجام رنگ آمیز ی گرم بر روی نمونه های حاصل از ضایعات یا ترشحات مجرای تنفسی فوقانی، کمک ناچیزی به تشخیص می کند. • رنگ آمیزی ترشحات نازوفارنکس با آنتی بادی فلورسنت مستقیم (DFA)، بسته به آنتی بادی مورد استفاده، هم غیر حساس بوده و هم از اختصاصیت پایینی برخوردار است. • گاهی اوقات رشد تعداد بسیار کمی کلنی بتاهمولیتیک یا رشد بیش از حد سایر ارگانیسم ها، تفسیر نتایج را با مشکل روبرو می کند. • استفاده از دیسک باسیتراسین، به عنوان تنها راه شناسایی استرپتوکوک پایوژنز توصیه نمی شود. • در صورت شک به عفونت یا گونه نایسریا، انکوباسیون 24 تا 48 ساعته در 5 تا 10 % دی اکسید کربن الزامی است. • کشت گلو در افرادی که فاقد تب بالای 38 درجه و لنفوآدنوپاتی گردنی باشند در کمتر از 5% موارد مثبت است. • در کشت دهان مخلوطی از باکتریهای هوازی و بی هوازی رشد می کنند که معمولاً ارزش بالینی ندارند.
روز و زمان انجام آزمایش
همه روزه
مدت زمان انجام آزمایش
حداکثر72 ساعت
حداکثر زمان انجام وجوابدهی آزمایش
حداکثر72 ساعت
مدت زمان نگهداری نمونه پس از انجام آزمایش
7 روز در دمای یخچال